Вести од светот

Митрополит Антониј: постот ни е даден за ние да го почувствуваме присуството Божјо во својот живот

Во тек е Петровиот или Апостолски пост и Црквата, повикувајќи ги верните на пост во спомен на Петар и Павле, напомнува дека тие пред да го примат Светиот Дух на денот Педесетница, во пост и молитва се подготвувале за сеопштата проповед на Евангелието. „Постот е најпогодниот период за сериозна работа над себе си. На човекот…

Светски познат научник за необјаснивоста на чудата и восхитот кон Атон

Професорот Никос Стергиу, декан на факултетот за биомеханика при Небраскиот универзитет во Омаха (САД), автор е на многу научно-иновативни истражувања – човек на науката а истовремено и православен верник. Тој од научна гледна точка зборува за чудата во православната вера, и за тоа каков впечаток му оставил Атон. Никос Стергиу е убеден дека со сѐ…

Да си митрополит во северна Сирија

Не дека во другите делови на Сирија е лесно, но сепак во северниот дел е најопасно. И не само заради тоа што таму пред 4 години ги киднапираа двајцата митрополити, или бидејќи слушаме и гледаме разни стравотии во медиумите. Сепак за луѓето таму тоа им е родно место, тоа им се селата и градовите, таму…

Во Русија закон против интернет групите што поттикнуваат на тинејџерско самоубиство

Советот на Руската Федерација на својата пленарна седница го усвои Законот за кривична одговорност за формирањето на така наречените интернет групи на смртта кои ги повикуваат малолетниците кон самоубиство. Како што претходно соопшти заменик претседателот на Комитетот за уставно законодавство при РФ, Елена Мизулина, со овој закон се предвидува кривично гонење за организирањето на така…

Пронајдени уникатни ранохристијански фрески од IV век

  Благодарение на напорите на реставраторите, одново станаа видливи стотици векови скриените фрагменти од фрески во римските катакомби Домицила, уникатен споменик на ранохристијанската уметност. Италијанските археолози ги пронајдоа фреските со помош на ултра ласер. „Кога започнувавме со работа сите сводови беа комплетно црни. Различните бранови должини и хроматската селективност ни помогнаа да се ослободиме од…

В. Р. Легојда: Има ли христијанството иднина?

Во рамките на телевизиската емисија „Во лично својство“ претседателот на синодалниот оддел за взаемни односи на Црквата со државата и медиумите, В. Р. Легојда зборуваше за предизвиците со кои се среќава христијанството во современиот свет. „Полскиот мислител од XX век Колоковски еднаш точно кажа дека борбата со христијанството не се води преку дискусии. Главно оружје…