Медиумите за нас

Грбот и знамето да не се чепкаат оти не претставуваат ниту една етничка заедница

БИГОРСKИТЕ МОНАСИ ЗА ДРЖАВНИТЕ ОБЕЛЕЖЈА Да не се посегнува по државниот грб и знаме, особено не затоа што некој тврди дека тие претставуваат обележја на македонската етничка заедница“ - е ставот со кој вчера излезе монашкото братство на познатиот Бигорски манастир. Монасите од едно од најпознатите македонски светилишта реагираа на се` почестите барања за промена…

Се одржа традиционалната величествена струшка Литија

Вчера во Струга традиционално се одржа најмасовната Литија во Македонија во чест на светите мошти на Светиот Великомаченик Георгиј и неговата чудотворна икона. И годинава, организатор на Литијата е Бигорската обител. На чело на самата Литија беше член од Бигорското братство, кој го биеше клепалото, а потоа носачи на крстови, рипиди, знамиња, псалтите и братството…

По осми пат Ѓурѓовденска литија низ улиците на Струга

Неколку илјади граѓани, православни верници од Струга, Охрид, соседните градови и цела Македонија денеска по осми пат излегоа на Ѓурѓовденската литија низ централните улици на Струга и им се поклонија на моштите и на светата икона на Свети Георгиј Победоносец. Свечената Ѓурѓовденската литија, што е дел од културното наследство на Република Македонија ја предводеше полициско…

По осми пат Ѓурѓовденска литија низ улиците на Струга

Неколку илјади граѓани, православни верници од Струга, Охрид, соседните градови и цела Македонија денеска по осми пат излегоа на Ѓурѓовденската литија низ централните улици на Струга и им се поклонија на моштите и на светата икона на Свети Георгиј Победоносец. Свечената Ѓурѓовденската литија, што е дел од културното наследство на Република Македонија ја предводеше полициско…

Целивалница

Новата целивалница во Бигорски ги открива тајните на мијачката школа

Петре Гарката го издигнал овој украсен занает на ниво на црковна уметност. Тоа ми беше најголем предизвик и на тој начин е создадена и целивалницата за иконата „Достојно ест“, вели струшкиот копаничар Новица Столески, чија творба го збогати древното македонско светилиште во пресрет на празниците Соборниот храм на св. Јован Крстител во древното македонско светилиште,…

Нова резбра на Бигорски

Бигорски манастир доби нова резба

Kопаничарот Новица седум години ја резбал целивалната Нова целивална, резбан исконостас за иконата на Пресвета Богородица, деновиве доби македонско древно светилиште, манастирот „Свети Јован Kрстител“, попознат како Бигорски манастир. Спроти големиот православен празник Христовото раѓање, Божик, манастирот доби целивална, која речиси и да не се разликува во изработката од епохалното дело на Петре Филипов -…