Катехизис

За неопходноста од исповед

оказ за вистинското смирение е исповедањето пред отците не само на она што го правиме, туку и на она што го помислуваме. Наведеното постапување прави да чекориме по вистинскиот пат, избегнувајќи ја штетата и опасноста. Зашто, невозможно е демоните да го измамат оној што својот живот го уредува во склад со судот и мислењето на…

За Божикните каланди и пештера

Вечниот Бог слезе и во Дева се всели: свет, свет, свет си и пресвет Господи. Царот на сите и Господ, дојде Адам да го преобрази: свет, свет, свет си и пресвет Господи... Ова е една од бројните Божикни песни, кои се пееле во деновите на празнувањето на Рождеството Христово и се нарекувале „каланди“. Самиот збор…

Нека Библијата ви каже како да бидете жена

Има одредени пасуси во Библијата за жените на коишто едвај обрнуваме внимание. Тоа дека постарите жени треба да им ја пренесуваат мудроста на помладите е ценето. Тоа дека жените треба да ги сакаат своите мажи и деца е вообичаено и очекувано, дури и кога е предизвик на моменти. И сфаќаме дека во Христа, колку и…

Пресвета Богородице спаси нè

Пресвета Богородице спаси нè Во последно време во Македонија некои личности кои иако немаат доволно богословско, или барем православно, познавање на тематиката, почнаа да објавуваат многу написи и да се вклучуваат во разговори чија тема е Пресвета Богородица и нејзината улога во спасението на човекот низ православното богослужение, а со тоа да внесуваат не мал,…

Основи на Православната вера – VIII дел

 Црковните канони претставуваат многу важен извор на Христијанската вера и учење. Зборот канон значи правило, норма или мерка на расудување. Каноните претставуваат своевидни обрасци или начела на христијанското учење и практика и затоа е неопходно да се има увид во канонските основи на животот на Црквата. Големо значење имаат Апостолските правила, Правилата на Вселенските Собори,…

Основи на Православната вера – VII дел

Историја на Вселенските Собори Во досегашната историја на Црквата се одржани седум Велики Вселенски Собори. Првиот Вселенски Собор, се одржал во Никеја во 325 година, а повод за него било еретичкото учење на Ариј, кој Господа Исуса Христа Го сметал за создание, а не за предвечен Син Божји, како што учат православните Отци на Црквата.…