Христијанска етика

Формирање на нови етички критериуми – I дел

Етиката има динамичен карактер. Заедно со човекот таа се движи во времето и просторот. Целта на етиката е да му помогне на човекот во неговото соочување со етичките проблеми, да раководи со него при обликувањето на правилата на етичко однесување и да го насочи кон правилен избор. Не е човекот создаден заради етиката, туку етиката…

За идеологијата на едначењето

  Најтешко е кога човек треба да се соочи со својата одговорност. Кога некој еден ден ќе се врати дома и ќе најде писмо на масата дека жена му жали, меѓутоа не гледа друг излез освен да го напушти; кога „детето“ заминало да поработи малку во странство, а еве всушност започнува да се јавува на…

Фалсификат наместо скапоцен камен

Кој може да каже дека рамноправноста е нешто лошо? Дека еднаквиот почеток на животот за сите треба да се занемари? Дека не е пофално да се заштитат слабите и ранливи групи во општеството? Никој. Токму на тоа и сметаат идеолозите на движењето за еднакви права. Која беше паролата под која се одвиваше кампањата во Франција…

Црквата и нацијата

  Основи на социјалната концепција на Руската православна црква   II. Црквата и нацијата   ΙΙ. 1. Старозаветниот израилски народ бил првообраз на народот Божји – новозаветната Црква Божја. Искупителниот подвиг на Христа Спасителот го поставил почетокот на постоењето на Црквата како ново човештво – духовно потомство на праотецот Авраам. Со Својата Крв Христос нѐ…

Црквата – основни богословски ставови

Основи на социјалната концепција на Руската православна црква   Вовед   Овој документ, усвоен од страна на Свештениот Архијерејски Собор на Руската Православна Црква, ги изложува основните ставови на нејзиното учење во поглед на црковно-државните односи и на редица современи општествено значајни проблеми. Документот, исто така, ја одразува официјалната позиција на Московскиот Патријархат во сферата…

Излагање на Сестринството

Возљубени мои, сестри монахињи, почитувани свештеници претставници на Македонската Православна Црква, драги гости пријатели на Добриот Бог, најнапред дозволете ми, од името на нашиот Старец и Игумен на Бигорската Свештена Обител, Архимандрит Партениј, да ве поздравам со најрадосниот поздрав: Христос Воскресна! А потоа и да ви се заблагодарам за бројното присуство. Во ова наше современо…