Детско катче

Какo штo сe пали свeќата oд свeќа, така и дoбрoтo дeлo сe разгoрува oд другo дoбрo дeлo

Нeкoј патрициј сакал на црквата да ѝ пoдари eдeн златeн крст, па пoвикал млад и искусeн златар, му дал златo пo мeрка и му нарачал да израбoти крст какoв штo сакал. Сирoмавиoт златар кoга видeл кoлкава жртва прави патрицијoт заради свoјата душа, сe разгoрeл сo срцeтo кoн Бoга, па рeшил и тoј на златoтo oд…

На што ги учиме нашите деца?

„Тато, ќе ми дозволиш ли денес да одам во црква?“, му рече на татка си едно мало девојче во неделата. „Не!“, одговори таткото кој беше неверник. „Црквата не е за тебе. Таа е за баби и дедовци!“ „Но тато“, рече девојчето, „во училиште, на часовите по веронаука научив дека четвртата Божја заповед ни вели дека…

Плико

Еден свештеник од далечен и голем град бил особено вреден и пожртвуван. Многу се грижел за своите парохјани. Средувајќи го летописот на црквата се сетил на една своја стара парохјанка која неодамна се разболела. Таа живеела сама, немала никакви приходи, ниту некој да се грижи за неа. Решил да се обрати до Центарот за социјална…

Што во животот ставаме на прво место?

Еден професор влегол во амфитеатарот носејќи ранец, кој го положил на катедрата и своето предавање го започнал со прашањето: „Што во животот ставаме на прво место, односно што ни е најважно?“ Додека студентите размислувале како да одговорат, професорот на катедрата ставил голема празна тегла и ја наполнил со тениски топчиња. Потоа им ја покажал теглата…

Силата на молитвата

Добитникот на Нобелова награда од областа на медицина, д-р Алексис Карел, молитвата ја нарекува најмоќен облик на енергија. Според него, тоа е сила подеднакво реална како што е силата на Земјината тежина. После него прочуениот американски научник д-р Х. Ј. Стовел, при едно чудесно откритие, ја измерил моќта на молитвата. „Бев циничен атеист... еден ден…

Посреќен е оној што дава

Петар за Божик доби автомобил од својот брат. Кога на Бадник излезе од својата канцеларија на улица, до неговата сјајна, нова кола стоеше едно малечко момче и се восхитуваше на возилото. „Ваша ли е оваа кола, господине?“, праша тоа. Петар потврдно кимна со главата. „Ја добив на подарок од брат ми за Божик“. Детето се…