Историја на манастирот

Поглед назад кон вековната историја на Бигорското светилиште

Архитектура на манастирот

Збор-два за живописната архитектура на Бигорскиот манастир

Светињи

Најголемите Бигорски светињи

Архимандрит Партениј

Игумен на Свештената Бигорска Обител

Уште од најрано детство задоен со силна љубов кон Бога, игуменот на Бигорскиот манастир, архимандрит Партениј, го започнува својот духовен пат во средното богословско училиште во Скопје. Потоа, воден од жедта за духовни знаења, го завршува и Теолошкиот факултет во Скопје.

Сепак, Божјата промисла сакаше уште понепосредно и подлабоко да се запознае со православниот духовен и монашки опит, доведувајќи го во манастирот Григоријат на Света Гора, каде престојува извесно време, под мудрото раководство на познатиот, сега веќе упокоен старец, блажениот Георгиј Капсанис.

Архимандрит Партениј

Фото галерии

Аудио албуми

Видеа

Архимандрит Партениј

Игумен на Свештената Бигорска Обител

Уште од најрано детство задоен со силна љубов кон Бога, игуменот на Бигорскиот манастир, архимандрит Партениј, го започнува својот духовен пат во средното богословско училиште во Скопје. Потоа, воден од жедта за духовни знаења, го завршува и Теолошкиот факултет во Скопје.

Архимандрит Партениј